Refurbishment of a commercial area into a fertility clinic

When looking for a new space for your business, you may find limitations associated to its previous use. The best way to eliminate these conditions is by performing an integral refurbishment of the area, so it can be shaped to your own needs.

The project below was initially an old bank. The goal of this project  was to redesign both the interior and the exterior to create an unique meeting point. All the partition walls and coatings were entirely demolished to make room for the new Manjon Fertility and Gynaecology Clinic.

Project details

Client: Manjon Fertility and Gynaecology Clinic.
Location: Elda, Alicante, Spain
Project Type: Refurbishment of commercial area
Intervention Area: 132 m²
Phase: Finished.
Project ideas: Araque Maqueda
Photography: Dani Bravo

Recibidor. Reforma de local comercial para clínica en Elda por Araque Maqueda

This project is based on light, on the design and on white colour. From the entrance of the clinic, all the design elements that constitute the interior space can be perceived: the white walls, the wood cladding and the polished concrete floor that unifies the whole project.

Recibidor 2. Reforma de local comercial para clínica en Elda por Araque Maqueda

The setup of the lobby and the arrangement of the reception desk naturally leads you to one of the most unique points of the project.

Hallway

Pasillo led.Reforma de local comercial para clínica en Elda por Araque Maqueda

The hallway has a very personal charm. It is composed by a series of porticoes shaped with led lights that guides the visitor from one room to another.

Reforma de local comercial para clínica en Elda por Araque Maqueda

“Refurbishment of a commercial area: from a former bank to a fertility clinic

Puerta vinilo. Reforma de local comercial para clínica en Elda por Araque Maqueda

The hallway was covered with beechwood panels, which emphasize the modulation of the several rooms.

Armario oculto. Reforma de local comercial para clínica en Elda por Araque Maqueda

Some of these panels were adapted to generate doors fully integrated into walls for the service areas.

Indoor patio

Jardín interior. Reforma de local comercial para clínica en Elda por Araque Maqueda

In large spaces, some rooms may be located far away from the main facade, as is the case of this clinic. In this situations, it becomes necessary to look for solutions that provide a sense of natural lighting in all the adjacent areas.

Waiting room

Sala de espera. Reforma de local comercial para clínica en Elda por Araque Maqueda

An indoor patio was designed in order to articulate the rooms located around it. The waiting room is an example of this. The white lighting and the vegetation favour the feeling of being surrounded by an open-air patio.

Consultation rooms

Sala de consulta. Reforma de local comercial para clínica en Elda por Araque Maqueda

Reforma de local comercial para clínica en Elda por Araque Maqueda

The offices and consultation rooms were designed in a practical and functional way, attending the particular needs of the client for this use.

Laboratories

laboratorio. Reforma de local comercial para clínica en Elda por Araque Maqueda

A clean room was created to locate the laboratories, following the specific regulations for this purpose.

Facade

Fachada led. Reforma de local comercial para clínica en Elda por Araque Maqueda

Detalle led. Reforma de local comercial para clínica en Elda por Araque Maqueda

The building facade was fully covered with aluminium composite panels, playing with volumes, geometry and LED illumination. The objective was to catch the attention of the passers-by and to communicate at a first sight the qualities of the interior space.

Reforma de local comercial para clínica en Elda por Araque Maqueda

Photo gallery

Would you like to refurbish your commercial area?